Vijf vragen aan onze reisleider ‘Specials’

30 september 2016

Vorig weekend stonden Ellen en Marjolein van Urlaub samen met reisleider Loes (baby June, hond Jules en mascotte Günther) op het Snorfestival in de geweldige nieuwe locatie ‚de Snorfabriek’. Het was supergezellig, bedankt aan iedereen die kwam aanwaaien!
Loes gaf ter plekke een demo van haar workshop paper cut en sneed een prachtig nieuw werk uit. Tijd om Loes eens wat uitgebreider aan jullie voor te stellen!

Loes van Oosten is illustrator en designer. Loes geeft voor ons voornamelijk workshops in bijzondere technieken, zoals Kroontjespen en stempelvormen, Patronen maken, Blockprint en Papercut.

Hoe zou je jouw stijl omschrijven?
Mijn werk is helder, krachtig van lijn, een gestileerd beeld, frisse kleuren en heeft altijd een handmatige oorsprong. Voor het maken van illustraties combineer ik ambachtelijke technieken als het snijden van papier, zeefdrukken, het gutsen van rubber, block printen op textiel en tekenen met een kroontjespen. Ieder materiaal heeft een andere lijnvoering. Ik laat me inspireren door alledaagse onderwerpen waar iedereen zich in kan herkennen.

Wat maakt dat je voor het illustratievak hebt gekozen?
Als klein meisje maakte ik al tekeningetjes om te ontsnappen aan saaie lessen. Tijdens de opleidingen MTS mode en kleding en de Design Academy leerde ik zowel vrij als functioneel te tekenen. Daarna ben ik gaan werken als Visual Merchandiser. De laatste tien jaar bij de conceptstore van IKEA in Delft. Na een periode van ziekte besloot ik het roer om te gooien en mijn hart te volgen. Ik wilde mijn eigen creatieve pad inslaan. Voor mij was de stap om te starten als illustrator en vormgever heel logisch.

Waar sta je nu wat je werk betreft?
Sinds de start van mijn bedrijf in 2015 heb ik diverse opdrachten gedaan van geboorte- en trouwkaarten, illustraties voor magazines, huisstijlen tot dessinontwerpen. Dit jaar ben ik me meer gaan richten op het maken van dessins en productillustraties. Op dit moment werk ik aan mijn eigen collectie dessins en ga ik mezelf meer als productillustrator profileren. Het lijkt me fantastisch om door mij gemaakte verpakkingen in het schap van de supermarkt te zien liggen.

Welke illustratoren bewonder jij zelf? 
Ik heb een liefde voor de vormentaal en het kleur gebruik van het Scandinavisch design uit de jaren ‘50 en ’60, de gestileerde natuurvormen uit de art nouveau. De illustraties van Abner Graboff, Helen Borten en Maria Keil vind ik fantastisch! Ook vind ik het vroege werk van Fiep Westendorp inspirerend.

Wat vind je zo leuk aan het lesgeven bij Urlaub?
Ik vind het heerlijk om anderen mee te nemen in mijn belevingswereld, te inspireren, op hun gemak te stellen en mijn passie voor het maken van mooie beelden over te dragen. Veel doen en durven experimenteren helpt je om losser te worden en je creatief te ontplooien. Het lesgeven in de kas van Urlaub of in de Snorfabriek is al een feestje op zich!

Dankeschön, Loes!

Een decennium Urlaub...

Oeh mensen, wat is er ontzettend veel gebeurd in deze tien jaar. Voordat we de deuren sluiten, blikt oprichtster Ellen nog graag met jullie terug...

Het einde van (bijna) tien jaar Urlaub

Het is echt waar: we gaan ons jubileum nèt niet redden. Na bijna tien jaar gaat Urlaub stoppen. Maar... niet getreurd! We gaan door in andere vormen.
sokkentheater door manon de beer cursus prentenboeken illustreren bij immer urlaub in utrecht

Kinderboekenweek 2020

YES, het is Kinderboekenweek, Urlaubers. Natuurlijk is dit hèt moment om onze nieuwe brochure van de vervolgcursus Prentenboeken Illustreren met jullie te delen.