Vijf vragen aan onze reisleider Grafisch Ontwerpen

24 februari 2016

Sinds dit jaar zijn er flink wat nieuwe reisleiders bij Urlaub aangesloten. Tijd om de nieuwelingen eens aan je voor te stellen!

Vandaag: vijf vragen aan Robert-Jan Lechner, van ontwerpstudio Blackbook, die onze nieuwe cursussen Grafisch Ontwerp (basiscursussen Adobe Illustrator en Photoshop) heeft opgezet.

Cursus Grafisch Ontwerpen bij Urlaub creatieve workshops en cursussen in Utrecht

Robert-Jan, wat maakt dat je voor het vak van grafisch ontwerper hebt gekozen?
Aangezien ik altijd bezig was met tekenen, besloot ik al op de middelbare school dat ik van mijn hobby mijn werk wilde maken. Ik ben nog steeds erg gelukkig met deze keuze, al merkte ik wel op een gegeven moment dat ik het jammer vond dat ik nu ineens geen èchte hobby meer had. Ik heb mezelf een stuk vrijheid teruggegeven door te starten met het beschilderen van grote canvassen. Daarnaast ben ik ook met een groot vrij project gestart, namelijk het vormgeven van een kledinglijn, samen met Suits for Dudes!

Waar sta je nu wat je werk betreft?
Ik zit lekker in mijn werk. Ik merk dat ik tegenwoordig alle opdrachten die binnenkomen aankan. Alles wat ik in mijn hoofd heb, kan ik maken. Mijn bedrijf loopt lekker, waardoor ik ook de ruimte kan nemen om soms voor projecten te kiezen die wat minder opbrengen, maar wel erg leuk zijn om te doen, zoals het ontwerpen van een elpeehoes voor een interessant muziekproject. Op de een of andere manier kom ik altijd wel uit op een mooie mix tussen wat meer uitdagend werk en werk dat zorgt dat ik brood op de plank heb.

Van welke soort opdrachten zou je er meer willen?
Ik merk dat ik steeds meer de illustratieve kant op ga. Ik zou heel graag de ruimte, het budget, krijgen om een heel merk vorm te geven, bijvoorbeeld alle illustraties voor een nieuwe lijn schoenen ontwikkelen. Als het budget niet toereikend is, kun je soms, juist in de illustratiewereld, niet de tijd nemen die je zou willen om het onderste uit de kan te halen.

Wat was voor jouw werk de grootste ontdekking wat betreft het digitaal werken?
Ik ontdek nog steeds maandelijks wel iets verrassends in Photoshop of Illustrator. Ik houd enorm van tekenen, maar de traagheid ervan, het opnieuw moeten beginnen als iets mislukt, botste altijd met mijn ongeduld. Mijn werk is enorm snel vooruitgegaan met de vrijheid die de digitale programma’s me geven om dingen uit te proberen. De computer geeft me de ruimte om lekker los te gaan, dingen snel neer te zetten en weer weg te halen of te corrigeren.

Cursus Grafisch Ontwerpen bij Urlaub creatieve workshops en cursussen in Utrecht

Wat vind je zo leuk aan het lesgeven bij Urlaub?
Ik vind de programma’s van Adobe ontzettend fijn om mee te werken en ik deel dat enthousiasme graag met andere creatieven. Ik vind het heerlijk om mensen die in digitale paniek binnenkomen snel wegwijs te maken en te verrassen met wat ze uiteindelijk op hun computer voor elkaar kunnen krijgen.

Dankeschön, Robert-Jan!

sokkentheater door manon de beer cursus prentenboeken illustreren bij immer urlaub in utrecht